Mallivesistöja
Kartan kaikista FLISIK kunnostuskohteista löydät täältä
Kyttäluoma
Kyttäluoma on merkittävä taimenpuro Kyrönjoen valuma-alueella. Uoma on, pelto-osiota sekä osaa yläjuoksusta lukuunottamatta, perkaamaton. Suunnitteluvaiheessa pyrittiin kokonaisvaltaiseen tarkistukseen. FLISIK – projektissa itse uoma on kartoitettu, mm. restauroinnin tarve ja taimenien kannalta tärkeät elinympäristöt on pantu merkille. Puron lähistöllä sijaitsevaa metsää on kartoitettu tärkeiden vesistö – ja elinympäristöjen kannalta. Kesällä 2013 joitain ehdotettuja restaurointitoimia toteutettiin, mm. vaellusesteitä poistettiin, kutusoraikkoja rakennettiin, lietettä poistettiin sekä kasvillisuutta putsattiin pois jonka jälkeen paikalle aseteltiin puuainesta sekä kiviä suojaksi.
FLISIK on keskittynyt itse puroon sekä puroa ympäröivään metsään mutta koska valuma-alue on mosaiikkinen palapeli viljelysmaata sekä metsäalueita on LUMO-projektissa onnistuttu hyvin vesistönsuojelun ja biologisen moninaisuuden kartoittamisessa viljelysmailla.
Tulokset on koottu yhteiseen raporttiin (Luonnon monimuotoisuuden ja vesienhoidon edistäminen LUMO- ja FLISIK-hankkeissa Kurikassa)
Yksityiskohtaisemmat selvitykset puron kartoittamisesta sekä ehdotuksia restaurointeihin löytyy FLISIK-projektin restaurointisuunnitelmasta Kyttäluomalle (Kyttäluoman kunnostussuunnitelma_15112013)
Rauhaluoma
Rauhaluoma on tärkeä alue taimenpoikaisten tuotannon kannalta. Puro kartoitettiin sekä vesistönhoidon toimenpiteitä ja toimenpiteitä jotka parantavat taimenien lisäänytmismahdollisuuksia suunniteltiin projektissa Rinnande vatten i Kvarken (2009-2011). Suunnitelmat toteutettiin FLISIKin johdolla.
Flybäcken-puro
Flybäcken on rannikkovesistöjen restauroinnin kannalta mallivesistö jonka painopiste on kevätkutuisissa kaloissa (ahven ja hauki). Tulevaisuuden johdon suunnittelu on myös osa projektiaktiivisuutta.
Harrbäcken-puro
Toivomme että Harbäcken puro toimii hyvänä esimerkkinä onnistuneista toimenpiteistä pienvesistöissä. Kun esillä on kylttejä joissa toimenpiteet on selitetty ja listattu on helpompi ymmärtää miksi näiden toimenpiteiden tekeminen on elintärkeää. Kun yhteen vesistöön on tehty monia toimenpiteitä sen tilan parantamiseksi on toivottavaa että siellä kävijät inspiroituvat tekemään saman kaltaisia muutoksia omiin lähivesistöihin.
Suunnitelmissa on mm. tierumpujen poisto koska ne estävät kalojen vapaan kulun.
Högforsån
Hydrologisen restauroinnin mallivesistö jonka painopiste on happamissa sulfaattimaissa.
Tuggenbäcken-joki
Tuggenbäcken joki sijaitsee Lyckselen kunnan eteläosassa. Joki on ainutlaatuinen koska joessa on sekä Taimen – että Jokihelmisimpukkakanta. Joki on myös ainutlaatuinen Norrlandin sisämaassa sillä siinä ei ole koskaan harrastettu tukkien uittoa. Yksi todennäköinen syy miksi Jokihelmisimpukka on joessa säilynyt on että jokea ei koskaan ole perattu uittoa varten. Länsstyrelsen on tehnyt jokeen jotain toimenpiteitä kuten esimerkiksi poistanut vaellusesteitä, rakentanut kutupohjia ja nämä tarkistettiin nyt FLISIK-projektissa.
Valuma-alue on n. 3000 ha ja enimmäkseen havu-sekametsätaloutta. Sveaskog AB ja Holenskog AB ovat alueen suuret omistajat (n. 70 %), loput kuuluvat yksityisille metsänomistajille. Valuma.alueella on kaksi isompaa luonnonsuojelualuetta, Tuggsele ja Bäckmyränget, näistä jälkimmäinen on joen pohjoispuolella.
Ängholmpotten
Puroa on aiemmin muokattu ja suoristettu. Puron yläosassa on myös asetettu tierumpu, jonka yli on kulkenut jonkinlainen metsätie. Alue on ollut aiemmin puolustusvoimien käytössä, kunnes alueen hallinta siirrettiin Metsähallitukselle ja alue siirtyi Natura 2000-verkostoon. Suunnitelman ensisijaisena tavoitteena on parantaa nykyistä uomaa siten, että kalat pääsevät nousemaan Ängholmspottenin kluuvijärveen ainakin keväällä yli-virtaamalla. Suunnitelma perustuu vuoden 2012 toukokuussa sekä elokuussa (11.5. ja 24.8.) suoritettuihin kartoituksiin niiden perusteella tehtyyn toimenpidesuunnitelmaan. Kunnostukset toteutetaan ”För livskraftiga småvattten i Kvarken regionen” –hankkeen rahoituksella.
Lue enemmän paikasta ja suunnitelmistä täältä.
Kökmokanava
Suunnitelmana on parantaa kalojen vaellusta sekä lisääntymistä lepopaikkojen ja kivitysten avulla.
Lue lisää täältä (Ruotsiksi)
Kutupohjien suunnitelmista voit lukea Täältä (Ruotsiksi)